Opšte informacije

Vrnjačka Banja se nalazi 200 kilometara južno od Beograda u centralnoj Srbiji i pripada Raškom okrugu. Povezana je drumskim i železničkim saobraćajem sa svim većim gradovima i centrima. Veliki izbor hotela, vila, apartmana, privatnog smeštaja i pansionskog smeštaja ovu banju svrštavaju u najposećeniju turističku destinaciju u Srbiji. Poznata po svojim lekovitim vodama i stručnjacima za lečenje šećerne bolesti i organa za varenje,  Vrnjačka Banja je centar sa najsavremenijom medicinskom službom za prevenciju, lečenje, dijagnostiku i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti.

 

Vrnjačka Banja - izvori lekovite vode

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam poznatih mineralnih izvora: Snežnik, Slatina, Topla Voda, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za balneološku terapiju koriste četiri (Snežnik, Slatina, Topla Voda i Jezero), dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci, sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).

Vrnjačke lekovite mineralne vode se primenjuju kod lečenja:

  • šećerne bolesti

  • stanje posle preležane zarazne žutice

  • hroničnog zapaljenja creva i želuca

  • bolest žučne kese i žučnih puteva

  • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu

  • bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti

 
Izvor "Topla Voda"

Topla Voda je najpoznatiji i najstariji izvor lekovite mineralne vode u Vrnjačkoj Banji, koji je po slučajnim nalazima, bila poznata još u praistoriji, a zatim korišćena i u rimskom dobu od I do IV veka naše ere.
Po legendi i Turci su koristili ove lekovite vode, a njihovim odlaskom iz ovih krajeva lekoviti izvori su zatrpani i oskrnavljeni, jer im je turski zulum i kulum dojadio. Otkriće lekovite vode u novije vreme vezuje se za izlečenje bolesnog konja čuvenog vrnjačkog paroha Hadži Jeftimija Popovića.
Prvu hemijsku analizu vode uradio je baron Herder 1835. godine, a osnivanjem „Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo vruće vode u Vrnjcima“ počinju nove i kaptaže sa ovog izvora.
Godine 1883. podiže se Kursalon, a 1892. prvo zidano kupatilo, a posle kaptaža 1924. paviljon sa centralnim izvorom i Termomineralno kupatilo.
Za dobijanje nove količine vode od 1932-1937. godine pristupljeno je dubinskim bušenjima. Nova biveta podignuta je 1975. godine. Ova lekovita voda spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi i temperatura joj je oko 36,5 stepeni celzijusa.

 
Izvor "Snežnik" najpoznatiji izvor u Vrnjačkoj Banji

I pored toga što se za izvore „Snežnika“ znalo još krajem 19. veka, izvori nisu korišćeni sve do 1916. godine, kada je na znatiželju i zainteresovanost austrougarskih oficira izvori Snežnika očišćeni, a na izvor je postavljena i lula.

Posle Prvog svetskog rata i ova voda sa Snežnika je počela da se upotrebljava za prevenciju i lečenje. Učiteljica Darinka Čavdarović Telebaković, zahvalna za izlečenje 1920. godine, je uredila izvor i sagradila česmu. Velike potrebe za ovom lekovitom vodom naterale su da se uskoro izvrši i rekaptaža vode.

Nad izvorima Snežnik su postavljene bivete sa drvenim nadstrešnicama. Pošto su česme bile ispod nivoa terena pa se u izvor moralo silaziti ili su vodu donosile za to zadužene devojke. Godine 1978/80. je za potrebe nove bivete izvršena rekaptaža, a stari paviljoni zamenjeni bivetom.

Voda sa Snežnika spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih akrotopega. Temperatura joj je oko 17 stepeni celzijusa.

 

 Izvor "Slatina"

Za lekovitu vodu „Slatina“ se zna još od kraja 19. veka ali je kaptaža izvedena tek 1923. godine kada je na izvorištu postavljena lula.

1937. godine izvršena je rekaptaža na izvoru Slatina i izgrađen je paviljon nad česmom koji je vodu dobijao sa izvora zvanog „Lula“, dok se drugi izvor zvani „Zid “ nalazio u zidu paviljona. Od davne 1937. do 1978. godine nije bilo istražnih radova na nalazištu lekovitih voda „Slatina“.

Te godine su postavljene istražne bušotine, a novootkrivene vode su 1884. godine cevovodima dovedene do starog bunara gde se mešaju i ističu na tri česme u novopodignutoj biveti.

Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih akrotopega. Temperatura joj je 14 stepeni celzijusa.

 

 Izvor "Jezero"

Na levoj strani Vrnjačke reke, u predelu između izvora „Snežnika“ i izvora „Slatine“, pored malog jezerceta, 1978. godine otkrivena je termomineralna voda „Jezero“.

Na ovom izvorištu je postavljena česma, a nastavku radova pristupilo se 1985. kada je na desetak metara od prve, napravljena i nova bušotina. Mineralna voda se jedno vreme koristila na česmi u drvenom zastakljenom paviljonu, a zatim je 1989. godine, na samom bazenu, pored jezera, podignuta nova veoma moderna biveta.

Ova lekovita voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih hipotermi. Temperatura joj je oko 27 stepeni celzijusa.

  

Kalendar događaja

Vrnjačka banja je poznata kao mesto održavanja brojnih manifestacija gde svako može pronaći nešto za sebe. 

 

01. – 03. januar  "Novogodišnja i Božićna priča sa Deda mrazom" 
13. januar  "Riblja čorba za sve" 
14. februar  "Poljubi me"
27. - 29. mart  "Zlatne niti – prela i posela" 
12. april  Uskršnja manifestacija "Ženski centar Milica"
01.maj Prvomajski hiking na Goču
01. – 05. maj  Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira
16. maj  "Na Desankin dan" (pesnički skup)
06. jun  "Dečije razigrano proleće" (organizator KUD "Izvor")
20. jun  "Kad lipe cvetaju" (u organizaciji KUD "Abrašević")
15. jun – 17. avgust  "Muzika rasploženja u vrnjačkom paviljonu"
12. – 19. jul  "Veliki Međunarodni Karneval"
12. – 19. jul  Festival cveća, hortikulture, domaće radinosti i suvenira
20. – 30. jul  Festival klasične muzike "Vrnjci" (Zamak Belimarković)
06. – 08. avgust  "The Love festival"
10. – 13. avgust  "Dan Danila Bate Stojković"
14. – 18. avgust  "Festival Filmskog Scenarija"
14. – 18. avgust  Festival cveća, hortikulture i suvenira
24. oktobar  "Ljubičasti dani"

Hotel Lider S je član portala Kongresni turizam

Pratite nas na: